Toen en nu

In deze rubriek vindt u oude en nieuwe(re) foto's van plekken in de voormalige gemeente Steenderen, waarmee u een leuke vergelijking kunt maken hoe een bepaalde plaats of gebouw zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Meer van dit soort vergelijkingen kunt u vinden in ons verenigingsblad 'De Zwerfsteen'. Heeft u ook foto's van uw omgeving uit verschillende tijdperken die u zou willen delen, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Beweeg met de muis-pointer over de foto's en bekijk de verschillen.


 RK pastorie 1909

Aan de toenmalige weg naar Baak in Steenderen, nu Dr. Alfons Ariënsstraat, stond al rond 1700 een herenhuis, 'Buitenlust' genaamd. Na de bouw en in gebruikname van de katholieke kerk in 1864 kreeg de pastoor dit pand in gebruik als pastorie. Het gebouw is hier afgebeeld op een ansichtkaart uit 1909.
Het huis raakte in slechte staat van onderhoud en werd gesloopt. Men bouwde een nieuwe pastorie iets verder van de weg. Dit pand werd in 1936 in gebruik genomen en is te zien op de recentere foto uit 2008 (bron http://www.reliwiki.nl). In latere jaren was de pastorie, naast woning van de pastoor, o.a. in ook gebruik als bibliotheek en voor het geven van naailessen. Vanaf 1974 werd het gebouw overgenomen door de Zusters Reparatricen, die er een klooster van wilden maken. De Zusters woonden in het huis Dr. Alfons Ariënsstraat 7, iets verderop.
Van 1980 tot 2000 was in 'Buitenlust' een tandartspraktijk gevestigd, nu is het een particuliere woning.


 Luchtfoto boerderij Koedokter begin jaren 50

Begin jaren '50 was boerderij het 'Koedoktershuus' in Baak omgeven door hooibergen en stro-mieten. Ook een vierroedige stoltenberg stond aan de rand van het erf. Voor de oude schuur staan enkele stortekarren en tussen het huis en de schuur (bakhuis) is de mestvaalt te zien.
Vanaf halverwege de jaren '60 kwam daar verandering in en werd de boerderij gemoderniseerd. Er werd een wagenloods en zaadschuur bijgebouwd, die op de foto uit 1975 zijn te zien. Op de plek van de mestvaalt kwam het melktanklokaal en er is ook al wat moderne apparatuur voor achter de trekker gekomen (cyclomaaier, acrobat).
(bron foto's: fam. Jansen)


 'den Bremer' toldijk 1960

Café-Restaurant 'den Bremer' in Toldijk is een eeuwenoude uitspanning, al in 1600 was er sprake van een herberg op het kruispunt van de latere grindweg en de weg van Steenderen naar Hengelo. De oude foto is van 1960.
Het pand kende meerdere verbouwingen, o.a. in 1966, toen vanwege verbreding van de Z.E.-weg het café-gedeelte, dat pal aan de weg stond, naar achteren en op zij van de zaal werd verplaatst.
Vandaag de dag prijkt op het dak van 'den Bremer' de torenklok van de oude school in Toldijk. (foto 2017: bron Google Streetview)


 Bronkhorster veer 1908

De gemeente Steenderen kent 2 veerverbindingen die de IJssel oversteken van de Achterhoek naar de Veluwezoom: één vaart tussen Olburgen en Dieren, de andere tussen Bronkhorst en Brummen. Van de laatste zijn hier de afbeeldingen te zien. In 'De Zwerfsteen' 2014/3 is het Bronkhorster veer beschreven.
Beide veren verzorgen al eeuwenlang de overtocht, vroeger met mankracht, vandaag de dag zijn het gemotoriseerde gierponten, die zich langs een kabel op de bodem van de rivier bewegen. De oude foto is uit 1908, de nieuwe uit 2018.
Vroeger was het paard en wagen, die werden overgezet, nu zie je soms een tractor op de pont staan (foto 2018 bron http://www.fjordfaehren.de/bi/foto_2/bronkhorst_brummen.htm, een website waarop veel informatie over Europese pontveren is te vinden).


 Café-Winkel-Schuur Olburgen 1930

In Olburgen staan (eigenlijk stonden, want de horeca is inmiddels gesloten) kroeg en kerk zoals in veel plaatsen tegenover elkaar.
Al in 1930 (oude foto) was dit pand ingericht als winkel en café, in handen van weduwe Gosselink. Daarna was G. B. W. de Moll de uitbater, hij liet de schuur naast het pand in 1954 tot feest- en vergaderzaal verbouwen. Er was toen ook enige tijd de kleuterschool in ondergebracht. Vervolgens kwam de zaal en winkel in handen van de fam. te Braake en kreeg het de bijnaam 'Kraantje Lek'. Bruiloft, kermis en carnaval werden er uitbundig gevierd.
Helaas was het in de huidige tijd economisch niet haalbaar het etablissement open te houden en werd het horeca-bedrijf door de laatste eigenaar mevr. Steintjes in 2018 beëindigd. Het pand, dat als gemeentelijk monument is aangemerkt, zal worden omgetoverd in een woning.
De nieuwe foto is in 2009 gemaakt (bron Google Streetview).


 Openbare Lagere School Rha 1935

Zo klein als Rha is, was er in de eerste helft van de 19de eeuw toch een school gevestigd. Deze (gemeentelijke) openbare lagere school diende als onderwijsgelegenheid voor kinderen uit Rha, Olburgen en de Emmer.
In 1921 werd in Olburgen een RK school geopend, waardoor het aantal leerlingen van de school op Rha drastisch terugliep. De school bleef nog in gebruik tot 1933 en werd toen gesloten. De oude foto laat het gebouw zien zoals het er in 1935 uitzag (bron Ecal).
Het schoolgebouw werd daarna nog voor van alles en nog wat gebruikt, totdat het rond 1972 tot woonhuis werd verbouwd. De nieuwe situatie is weergegeven in een foto uit 2009 (bron Google Streetview). Aan de kant van de weg siert de naam 'De Olde Schoole' de woning.